مقدمه

مسجد جامع جاجرم بنای مذهبی، زیبا و بی‌نظیر شهر جاجرم است که در خیابان ۱۵ خرداد جنوبی و فاصله ۲۰۰ متری جنوب شرقی قلعه قدیمی این شهر واقع شده است. بنا به روایت اهل تاریخ، قدمت این بنا به اوایل اسلام و به روایتی به سال ۵۷۷ هجری قمری برمی‌گردد. این مسجد دارای ورودی یک ایوانی با سقف جناقی در ضلع شمال است که از یک حیاط کوچک در وسط و دو صفه (سکو) با سقف‌های گنبدی و گچ‌کاری شده در شرق و غرب تشکیل شده است.

ضلع جنوبی مسجد نیز به وسیله چهار ترمینه به هشت گوش تبدیل شده و این گنبد با تزئینات زیبای گچ‌بری روی آن استوار شده است. این مسجد دارای شبستانی است که در ضلع غربی قرار دارد و مصالح آن از خشت، گل و آجر است و دارای کتیبه‌های مختلفی است که بر پیشانی دالان و بالای محراب آن قرار دارد. این مسجد تنها مسجد تاریخی باارزش و با قدمت طولانی در استان خراسان شمالی است که در تمام طول سال و در مراسم مختلف از آن استفاده می‌شود. از این مسجد در سفرنامه‌های مک‌گریگور، ناصرالدین شاه و اعتمادالسلطنه یاد شده است.

 

 

طرح کلی مسجد جاجرم

این مسجد به صورت تک ایوانی است که در نوبه ی خود بی نظیر است و در وسط این صحن یک حوض سیمانی وجود دارد . که زمان ساخت این حوض جدید می باشد.

شباهت ها و تفاوت ها : این مسجد به طوریکه برداشت شده از نوع و مشابه مساجد تک ایوانی می باشد. اما نوع معماری و طاق ها و ستون ها به صورت و مانند مسجد فهرج و تاریخانه ی دامغان می باشد و نیز اینکه با توجه به آثار روی کاشی ها که محمد حک شده و به گفته ی کارشناس سازمان میراث فرهنگی این مسجد همان طوری که گفته شد یعنی قبل از اسلام، یک آتشکده بوده است.

 

 

معماری مسجد جاجرم

طول و عرض مسجد از دیوار بیرونی 17×23 متر می باشد. گلدسته ی مشخص و مجزایی ندارد و چهارپایه ای چوبی و کوتاه دارد که بلندگوی مسجد در درون آن محافظت می شود و مردم به آن گلدسته می گویند. این مسجد در حال حاظر مورد استفاده ی نمازگزاران است .

یک دیوار مشبک آجری، صحن مسجد را از محیط اطراف جدا کرده و در کنار ورودی میدان تعزیه وجود دارد که مراسم تعزیه خوانی در ایام سوگواری محرم در آن برپا می شود. ایوان یکی از عناصر قدیم معماری ایرانی است که در مسجد جامع درق با توجه به اقلیم آن به صورت یک فضای کوچک با سقف تخت به عنوان جلوخان اجرا شده است. محراب این اثر فاقد تزئینات است و تنها به عنوان نشانه ای برای جهت قبله ساخته شده است.

در برخی کتب تاریخی و سفرنامه ها، از شهر درق و مسجد جامع آن نام برده شده است که از آن جمله می توان به کتاب مطلع الشمس، اثر اعتماد السلطنه اشاره کرد: قریه دره را درق می نویسند و تقریبا 100 خانوار سکنه، حمام و مسجد و باغستان هایی دارد.

 

 

فهرست

 مقدمه مسجد جامع جاجرم

موقعیت طبیعی اثر

طرح کلی بنا

مسجد جامع جاجرم

معماری

تصویر پلان ها

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جاجرم

فرمت: pptx       

تعداد صفحات: 40 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلاید های پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جاجرم

دانلود پاورپوینت (اسلاید) 20شغل عربی با تلفظ آن

دانلود تحقیق نرم افزارهای مورد نیاز در طراحی سایت

دانلود تحقیق طراحی سایت کتابخانه دیجیتال و ایمن سازی آن در برابر حملات SQL injection + فایل برنامه نویسی

دانلود تحقیق طراحی و پیاده سازی وب سایت فروشگاه

دانلود تحقیق طراحی وب سایت یک شرکت تولید تجهیزات آزمایشگاهی

دانلود تحقیق کاربردهای لیزر در صنعت

دانلود پاورپوینت مدیریت دولتی نوین

مسجد ,  ,جاجرم ,یک ,ها ,معماری ,است که ,این مسجد ,شده است ,    ,مسجد جامع

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

medaderangish پارچه دوست topickala2020 ffodjx معرفی خیریه تهران داستان سردار پایداری به زبانهای آلمانی ،انگلیسی وفرانسوی وبلاگ اختصاصی محمد آهنگر داودی angelfotros harmonikokavir